Välkommen till Skidor

Träning

Skidsäsongen startar i samband med skolstarten och pågår så länge vi har snö. Under vår/sommar har vi vissa träningstillfällen, men inte med samma regelbundenhet som under säsongen. Veckans träningsmeny finns på Nyheter, vår Facebook-sida ’Borås GIF – Knektås’ och Instagram ’boras_gif_knektas’.
Vi är ca 15 tränare som planerar och håller i skidträningarna. Förutom att åka skidor när det är snö så kan vi ägna oss åt skidgång, rullskidor, cirkelträning, löpning och mycket lek! Vi brukar ha olika fokus för varje träningspass såsom t.ex. frekvens, balans, styrka, uthållighet, snabbhet eller rörlighet.

Våra träningsgrupper

GIF-stjärnorna

Denna grupp är för dig mellan 5 år och till och med årskurs 2. Det är lekfulla träningar med lekar, stafetter, lite olika bollsporter och annat kul på vår arena. När snötillgången tillåter håller vi skidlek under vintersäsongen. I skidleken får man lära sig skidtekniken genom lek och balansövningar. Vi tränar en gång i veckan med GIF-stjärnorna.

GRÖN

Denna grupp finns framförallt vintertid och vid rullskidträningar och är för dig som är nybörjare från årskurs 3 och uppåt. Som ny får man extra stöd från våra ledare. Under säsong har vi normalt två träningstillfällen per vecka oftast i samarbete med blå grupp – så håll utkik efter träningstider för blå grupp i kalendern. Tanken är att man efter ett tag i gröna gruppen blir del av blåa, röda eller svarta gruppen beroende på ålder. 

Blå

Denna grupp är för dig som går i årskurs 3 till och med årskurs 5 och som klarar att åka skidor på egen hand. Här finslipar vi på teknik, rörlighet och balans och har mycket lek och stafetter. Under säsong har vi normalt två träningstillfällen per vecka för blå grupp.

RÖD

Denna grupp är för dig som börjat årskurs 6 och äldre och som vill utveckla din fysik/skidåkning. I den röda gruppen så fokuserar vi på teknik utveckling och lekfulla utmaningar tillsammans både på skidor och under barmarksperioden. Vi tränar 2 gånger per vecka tillsammans i den röda gruppen. Vissa moment kör vi tillsammans med den svarta gruppen.

Svart

Denna grupp är för dig börjat årskurs 6 och äldre och är en van skidåkare. Här har vi en blandning av olika nivåer från grunderna i skidåkning till elitsatsning. Här kombinerar vi konditionsträning på snö och barmark med teknik och styrkepass. Under säsong har vi normalt två till tre gemensamma träningstillfällen per vecka för svart grupp.

Vuxenskidskola

När snötillgången tillåter bjuder vi in till skidskola för vuxna under vintersäsongen. Vi lär ut grunderna i klassisk åkning och fristil/skate och det är våra utbildade tränare i klubben som håller i skidskolan. 
Håll utkik i Nyheter och i våra sociala medier för att se inbjudan till vuxenskidskola.
Vintern 2022/23 erbjuder vi skidskola under januari och februari. Se mer information under ’Nyheter’.

FUNKIS

Denna grupp har vi i samarbete med FUB Borås för personer med funktionsvariation. Träningen sker parallellt och delvis tillsammans med våra andra skidgrupper och vi varierar skidgång, cirkelträning, MTB och annat. Träningen är anpassad för att alla ska kunna delta på sin egen nivå och rörelseglädjen är i fokus! Utrustning finns att låna men egen hjälm är obligatoriskt vid cykling och rullskidor.

Tävling

Som aktiv ungdom och junior i Borås GIF står klubben för anmälningsavgift till tävlingar. Tävlar gör man bara om man vill och är inget måste för att träna med oss. I samband med träning diskuterar vi lämpliga tävlingar för våra ungdomar och juniorer. Vi har sammanställt lite bra information om hur det går till på en skidtävling som ni hittar här. Anmälan till tävlingar sker via Tävlingskalendern. I menyn till vänster hittar du en guide för hur det går till att anmäla. Vuxna deltar på egen bekostnad i tävlingar.

Tävlingsschemat för 2024 hittar ni här.

Anmälan till tävling via Tävlingskalender

Anmälan gör ni via ”Tävlingskalender”. Sidan är inte anpassad för mobil. Det fungerar, men blir väldigt plottrigt. Så om du kan, anmäl från en dator eller surfplatta.

 1. Gå in på Tävlingskalender.
 2. När ni kommer till tävlingskalendern letar ni upp den tävling ni vill anmäla till. (Hittar ni inte kan ni använda drop-listan Distrikt och välja Västergötlands skidförbund (eller det distrikt som klubben som ordnar tävlingen tillhör) så blir det färre tävlingar i listan.)
 3. Klicka på tävlingen i listan över Evenemang.
 4. På sidan som visas med tävlingsinfo och klasser, klicka på knappen Till anmälan.
 5. Eftersom du gått in i Tävlingskalendern från Borås GIFs hemsida förutsätts det nu att du anmäler någon från Borås GIF Skidor. Sök med hjälp av Förnamn eller Efternamn på den person du ska anmäla.
 6. När du hittat rätt person, markera den och sedan knappen Fortsätt.
 7. Du ska nu välja vilken klass personen ska tävla i.
  OBS! Du måste själv ange detta, det finns ingen automatik på vare sig kön eller ålder. Om du är osäker på vilken åldersklass du ska välja kan du läsa mer nedan under rubriken ”Info om födelseår och klass”.
 8. När du valt klass, klicka på knappen Fortsätt.
 9. Nu är personen anmäld.

Avanmälan

Det går att avanmäla sig från tävlingar om inte anmälningstiden gått ut.

För att avanmäla eller byta klass på redan anmäld, gör på samma sätt som vid anmälan. När du försöker anmäla samma person till tävlingen igen kommer du att få möjlighet att byta klass eller Avanmäla.

Info om födelseår och klass

FIS tävlingsår sträcker sig från 1 juli till 30 juni året därefter. Exempel: Tävlingsåret 2023/2024 börjar 1 juli 2023 och slutar 30 juni 2024.

Alla skidtävlingar som anordnas mellan 1 juli 2023 och 30 juni 2024 tillhör då tävlingsåret 2023/2024.

Alla tävlande byter åldersklass för skidtävlingar 1 juli.

Man ska räkna Åldersklass för tävlingsåret som den ålder man fyller under KALENDERÅRET för tävlingsårets sista del. För tävlingsåret 2023/2024 ska man åka i den ålder man fyller under hela kalenderåret 2024. Det innebär att alla som åker i samma klass är födda samma år.

Gäller tävlingsåret 2023/2024:

Född  Åldersklass
2017   7 år (Ingen officiell tidtagning)
2016    8 år
2015    9 år (Första åldersklassen med tidtagning och placering)
2014  10 år
2013  11 år
2012  12 år
2011  13 år
2010  14 år
2009  15 år 
2008  16 år 
2007  17 år (Junior)
2006  18 år (Junior)
2005  19 år (Junior)
2004  20 år (Junior)

Många ungdomstävlingar har sammanslagna åldersklasser.
För skidor är de sammanslagna klasserna ofta enligt:
0-6 år, Knattemix eller andra namn och kombinationer.
7-8 år
9-10 år
11-12 år
13-14 år
15-16 år
17-18 år (Junior)
19-20 år (Junior)

Utöver tävlingsklasserna finns ibland öppna klasser.
Öppna klasser har ingen åldersindelning utan man anmäler sig till den öppna klass som har en banlängd som passar.

Öppna klasser kan både vara med och utan tidtagning.

NYHETER SKIDOR

Skidspår Vinter

Senaste spårstatus vintertid kan du hitta via skidspår.se där vår anläggning heter ’Borås Gif Skidarena (Knektås)’.

Vintertid när det finns konstsnöspår har vi en spåravgift för att kunna täcka kostnader för att producera konstsnö. Spåravgiften är 80 kr per dag för vuxna över 20 år. Barn åker gratis. Swishnummer för spåravgift skidspår: 123 216 72 78. Märk betalningen med ’Spåravgift’. Säsongskort kostar 800 kr och det köper man via vår webshop.

Medlemmar i Borås GIF som betalat medlems- och aktivitetsavgift åker skidor gratis på vår arena (klicka här för info om medlemsskap).

Man kan också köpa ett kombikort för tre anläggningar i Borås (Borås Skidstadion, Hestra IF och Borås GIF Skidarena). Säsongskort går att köpa via vår webshop.
Aktuell spårstatus finns på skidspar.se.

Vissa helger under vintern finns det skiduthyrning på arenan. Håll utkik på Facebook och Instagram för öppettider!

Elljusspåret lyser kvällstid fram till kl 21 och mellan 6.00-8.00 på morgonen. 

Nedan finns en beskrivning av våra spår. Sträckningen kan variera vid snöbrist.

BLÅ / ELLJUSSPÅR NATURSNÖ / 3,5 KM

Mer kuperat elljusspår som vi använder när vi har fått tillräckligt med natursnö. Delar av spåret är konstsnöbelagt men vi hänvisar då till konstsnöspåret. Se karta.

RÖD / KONSTSNÖSPÅR / 2,5 KM

I fullängd 2 km. Vi börjar i kortare sträcka och bygger på allteftersom vi kan producera snö. Vändspår på vissa sträckor och då gäller vänstertrafik. Spåret börjar till vänster i åkriktningen när du kommer ner till spåret. Se karta.

Vallatips

Skidförbundet har flera bra filmer som kan hjälpa dig som är ny inom vallning. Följ denna länk för att ta del av filmerna. Inför skidtävlingar lägger vi ut vallatips på en egen Facebooksida som heter ’Vallaboden Borås GIF Skidor’ dit man som förälder till våra aktiva kan ansluta sig.

Resor/Träningsläger

Borås GIF arrangerar flera träningsläger under träningsåret samt resor till t.ex Vasaloppet. Du behöver inte vara aktiv i Borås GIF för att anmäla dig till någon av dessa resor. Däremot måste du vara eller bli medlem i Borås GIF. 

Årets snöhjälte

Vandringspriset Årets Snöhjälte. Syftet med priset är att uppmuntra och belysa initiativ som sprider en positiv känsla och tar vår förening närmare vårt mål att vara Borås mest uppskattade idrottsförening.

Kriterier
Priset delas ut till den eller de personer (barn som vuxna) som i sann GIF anda bidragit till att förmedla gemenskap, glädje, motion till andra och därmed medverkat till att utveckla Borås GIF Skidor till en mötesplats för alla, oavsett nivå eller tidigare erfarenhet.

Juryarbete
Juryn består av de senaste vinnarna. Juryns beslut kan inte överklagas. Priset består av ett vandringspris som lämnas över vid Borås GIF:s skidavslutning tillsammans med en enkel motivering.

Skidspår sommar (rullskidor)

Välkommen till vår rullskidbana som stod klar hösten 2020! Slingan är totalt 1300 meter och kan köras i tre varianter.

KORTA BANAN / 600M

Teknisk rullskidbana som passar bra till träning av svängar och tempoväxlingar. Korta banan används också till skidskytteträning. Se karta.

LÅNGA BANAN FLACK/ 1100 M

Teknisk rullskidbana som passar bra till träning av svängar och tempoväxlingar. Se karta.

LÅNGA BANAN STIGNING/ 1300 M

Teknisk rullskidbana som passar bra till träning av svängar och tempoväxlingar. Innehåller en extra stigning för de vana åkarna.

Vill du också blir en stolt partner till Borås GIF? Kontakta oss idag!

Borås GIF Knektås • Knektåsvägen 37 • 50649 Borås • Telefon: 0768 271010 • E-post:

Powered by Honest