Välkommen till MTB

Träning

Allmän träningsinformation

Vi tränar från april till början av oktober med uppehåll i juli. Måndagkvällar tränar alla våra 6 grupper, Grön, Blå, Gul, Lila, Röd och Svart grupp och på onsdagar så är det Röd och Svart grupp som tränar. Veckans träningsmeny finns på Nyheter, vår Facebook-sida ’Borås GIF – Knektås’ och Instagram ’boras_gif_knektas’.

MTB-säsongen 2024 startar upp den 8 april och föranmälan har redan tagits upp. Meddelande om plats går ut till alla som anmält sig. Anmälningsläget inför säsongsstart är att grön och blå grupp är full men det kan ändra sig under säsongen. För att anmäla sig under året (i mån av plats) eller ställa sig på kö kan man höra av sig till

Varje vecka har våra ca 25 tränare planerat olika slingor för varje grupp och vi försöker utmana deltagarna i utförskörning, växling, intervaller, poängtävling mm. Tanken är att vi med enkla medel och stor värme skall ge alla möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Gruppindelning och kunskapsnivå

Vi försöker tillgodose önskemål om vilken grupp barnet/ungdomen vill vara med i. Det är dock tränarna som avgör vilken grupp som är mest lämplig. För att träningarna ska bli så bra och säkra som möjligt är det viktigt att barnets/ungdomens kunskap motsvarar gruppens nivå. Vi har följande gruppindelning:

Grön - Nybörjargrupp

Här är alla som vill prova på att cykla utanför de asfalterade vägarna välkomna. För att vara med och ha kul måste man kunna cykla utan stödhjul på cykeln. Det fungerar bäst med en cykel som är gjord för att köra i skogen med. Vi rekommenderar därför en cykel med växlar med lätt utväxling som är gjord för att cykla på stig med.

Blå - Fortsättningsgrupp

För dig som redan har provat på att cykla i skogen. Här behövs en MTB med bra växlar. I denna grupp cyklar vi enklare stigar i skogen och övar på att cykla uppför och nedför. Vi övar även på hur växlarna används och hur vikten ska fördelas vid olika situationer.

Lila - Avancerad barnnivå

I denna grupp förväntas det att barnet har bra koll på växlar och teknik. Vi cyklar rundor på upp till 3 km i skogen och övar på att förfina växlings- och bromsteknik.

Röd - Ungdomsgrupp

Vi cyklar längre rundor i skogen. Här krävs bra teknik och även kondition för att hänga med på rundor på ca 5 km.

Svart - Avancerad ungdoms / vuxengrupp

För dig som vill köra hårt och få tips på teknikförbättringar.

Gul - Ungdomar med fokus på kondition på sköna stigar

Gruppen är till för de mellan 11-16 år som vill cykla lite mindre tekniskt och mer böljande flowigt på sköna grusvägar och släta stigar. Vi fokuserar mer på utveckling av kondition och i lagom takt så angriper vi rötterna.

Tävling

ANMÄLAN

Om man vill tävla så står Borås GIF för anmälningsavgiften för alla ungdomar. Att tävla är givetvis frivilligt.
Anmälan till tävling sker via swecyclingonline eller sportstiming. Där söker man sig fram till rätt tävling och anmäler sig.

LICENSER

För att tävla måste man ha tävlingslicens (gäller ej nyb 6-10år, motionsklasserna). Ansökan om licens görs på swecyclingonline. Logga in med den e-mail adressen som finns registrerad i IdrottOnline (som angavs när du tecknade ditt medlemsskap i Borås GIF). Första gången får man begära ett lösenord genom att använda “jag har glömt lösenord”. För mer info hur du går tillväga så följ länken: https://scf.se/forbundet/tavlingsverksamhet/tavlingslicens-chip-och-forsakringar/
Saknar ni e-post i IdrottOnline eller behöver ändra den kontakta .

Engångslicens går att lösa från P/F 9-10 till P/F 15-16 samt Sportklasserna, via Svenska Cykelförbundet.

En tävlingslicens är en ID-handling som berättigar dig att delta på tävlingar sanktionerade av SCF och UCI. Med licensen följer även en försäkring.

TRANSPONDER

Transponder/chip krävs först vid P/F 9-10 och uppåt, således inte nybörjarklasser, motionsklasser eller sportklasser. Ska du delta på flera tävlingar under säsongen så rekommenderar vi att man abonnera transpondern i ett, två eller fem år. Detta görs via Svenska Cykelförbundet.
Ska du tävla enstaka gånger så går det att hyra transponder av arrangör på tävlingsplats.

VAR HITTAR JAG TÄVLINGAR?

Via swecyclingonline och sporstiming kan man hitta vilka tävlingar.

Preliminärt tävlingsprogram för Västgötacupen 2024 finns med i listan nedan. För att ha koll på det senaste kring Västgötacupen rekommenderas att man följer Västgötacupen på Facebook.

Vid frågor om tävlingar och event kontakta David Neess  0706059647 (som även oftast kan ta med någon cyklist mer i bilen till tävling).

Premliminärt tävlingsprogram 2024 samt information om övriga event:
April
20. Varberg MTB Meeting (Västgötacup)
Maj
1. Kvänum 1:a-maj-loppet (Västgötacup)
9. Ulricehamn MTB (Västgötacup)
11. SWE CUP Borås CA
19. SWECUP Göteborg MTB
20. Klubbtävling MTB
24. SWE CUP Huskvarna
26. Västgötaloppet MTB
Juni
3. TSOK MTB Race (Västgötacup)
Augusti
18. Moelven MTB Race, Mariestad (Västgötacup)
September
7. Borås MTB Challenge (Västgötacup)
8. MTB IK Trasten, Kinna (Västgötacup)
14. IF Hallby, Jönköping SWECUP MTB tävling
22. Ev Klubbtävling MTB
29. Ev. Klubbtävling MTB Borås, med inbjudna. Enbart Röd & uppått
Oktober
5. Vista MTB, Kaxholmen (Västgötacup)
6. Avslutningsstafett (Västgötacup)

Spårkartor

Våra MTB spår är uppskattade av många cyklister och i filerna nedan har ni spårkartor över Arenan samt de olika spåren:

Borås MTB Arena
Adress: Knektåsvägen 37, 506 49 Borås

Vi har lagt mycket tid och energi på våra MTB-slingor och är tacksamma för ett frivilligt spårbidrag. Detta är vårt swishnr för frivilligt spårbidrag MTB: 123 216 7278, Märk betalningen ’MTB spårbidrag’. Information och swishlänk finns även på anslag vid anläggningen. Alla pengar vi får in går rakt vidare till ytterligare utveckling av vårt cykelspårnät.

1 km Blå markering

TEKNIKEN – Lätt – Lite teknisk bana med lättare kupering som testar din balans och teknik. Se karta.

2 km Grön markering

PLATTEN – Mycket lätt – Platt och enkel cykling för dig som vill testa MTB. Grusväg och lite asfalt utan större hinder. Se karta.

2 km Lila Markering

KNIXEN – Medelsvår – Teknisk slinga med tighta kurvor, mindre hopp och utmanande klättringar. Stigcykling när den är som bäst. Se karta.

5 km Röd Markering

STIGEN – Medelsvår – Tekniskt lite mer krävande sklinga med stig- och grusvägscykling. Utmanande och teknisk åkning både utför och uppför. Kuperad avslutning på slingan. Se karta.

6 km Svart Markering

BÖLJAN – Svår – Krävande slinga med mestadels stigcykling. Mycket kuperad och bitvis tekniskt krävande både utför och uppför. En utmaning! Se karta.

14 km Orange markering

LÅNGEN – Svår – Långslinga med stigcykling som utmanar och prövar dig som cyklist. Kortare grusvägspartier skapar återhämtning. Varierande åkning i relativt flack terräng. Se karta.

NYHETER MTB

Vill du också blir en stolt partner till Borås GIF? Kontakta oss idag!

Borås GIF Knektås • Knektåsvägen 37 • 50649 Borås • Telefon: 0768 271010 • E-post:

Powered by Honest