Hur fungerar det på en skidtävling?

Som förälder är det bra att kunna hjälpa sitt barn när det är dags för tävling. Självklart finns oftast ledare till hands också men det är bra med lite mer stöd inför tävlingen. Nedan kommer lite tips och regler. Att tävla är såklart helt frivilligt. Alla är lika välkomna att träna med oss oavsett om man tävlar eller inte!

Inför en tävling finns det oftast en inbjudan via anmälningssystemet. Hur man hittar tävlingar via anmälningssystemet och hur man anmäler sig finns det information om på hemsidan under Idrott/Skidor/Tävling. I inbjudan får man information om distanser, om det är klassiskt eller skate, om det är intervallstart eller masstart etc.
Några dagar innan tävling kommer det ut ett PM/Program. Där finns den senaste informationen om tävlingen .Det finns t.ex. information om tid för första start, när man kan provköra banan samt oftast lite förhållningsregler. Det är viktigt att läsa PM och låta barnen ta del av de viktigaste delarna.
1-3 dagar före tävlingen kommer det också ut en startlista där man kan se exakt vilken tid starten går för ditt barn.
Skidorna vallar man bäst hemma innan man är på plats för att sedan kunna göra lite justeringar på fästet på plats om man åker klassisk stil.
Det är jätteviktigt att vara på plats i god tid för att ge barnet en bra upplevelse. Man ska hinna med att hämta nummerlapp, provåka banan, valla och värma upp. Man bör vara på plats minst en timme före banan stänger innan första start.
Att värma upp innan en tävling innebär att man i lugnt tempo åker skidor eller springer tills man känner sig varm. Sedan kan man t.ex. göra lite löpskolning om man springer. Avsluta med några korta snabba ruscher så pulsen går upp.

Lite regler som är bra att ha koll på:
Klassisk teknik innefattar diagonalåkningstekniker, stakningstekniker, saxningstekniker utan glidsteg, utförsåkningstekniker och riktningsändringstekniker. Man får alltså inte åka skate alls! I en kurva kan man göra en riktningsförändring genom att kliva med den inre skidan och glida med den yttre men man får inte glida på båda.
Fri stil eller fri teknik innebär att man kan använda alla tekniker som finns i längdåkning.
-Vid tävling med intervallstart så startar man individuellt med oftast 30 sekunders mellanrum till nästa åkare. Ibland kan det även vara 15 sekunder.
-Vid masstart startar alla samtidigt (som på Vasaloppet).
-När tävlingen har intervallstart gäller regeln ’Ur Spår’. Om man kommer i högre fart än den man har framför sig får man ropa ’Ur Spår’ och då ska den framför lämna plats så det är smidigt att ta sig förbi. Detta gäller både klassiskt och skate men bara vid intervallstart och INTE vid masstart, jaktstart eller stafetter.
-Vid passering får ingen tävlande hindras. Ansvaret för en korrekt passering ligger på den omkörande åkaren.
-Det är aldrig tillåtet att köra mot åkriktningen, varken på träning före eller under tävlingen.
-När man växlar i en stafett görs det i en anvisad växlingszon och den ankommande åkaren nuddar med sin hand på kroppen på den som ska köra iväg, t.ex, hand mot rygg.

Dela detta inlägget

Vill du också blir en stolt partner till Borås GIF? Kontakta oss idag!

Borås GIF Knektås • Barnhemsgatan 71 • 50648 Borås • Telefon: 0768 271010 • E-post:

Powered by Honest