Ny Poängjakt 25 januari

tisdag 25 januari är det redan dags för en ny Poängjakt för alla som är 7-16 år och denna gång på Borås Skidstadion. Det var underbart att se alla glada barn i tisdags! Många kom dit och var lite pirriga, men efteråt var det många stolta miner! Det vore jätteroligt om så många som möjligt vill komma igen på tisdag! Det är ju en tävling där allas insats räknas och alla får poäng till sin klubb.

På tisdag är det Skicross och man får åka fri stil. Man kan då välja att åka klassisk stil eller skate. Skicross innebär att det är lite hinder utmed banan i form av slalomportar, en kulle eller liknande. Inget som vi inte redan provat på våra träningar! De yngre åker som vanligt en kortare sträcka.

Denna gång startar man individuellt med intervallstart. Det innebär att man åker iväg ensam med 15 eller 30 sekunders mellanrum till nästa åkare. Det kommer vara flera ledare på plats på tisdag för visa hur det går till, var man ska åka och peppa inför start. Nu är det Borås SK som arrangerar så ledarna kan fokusera helt på barnen.

Anmäler sig gör man genom att fylla i nedan formulär senast på söndag 23 januari kl 16.00. Viktigt att ange emailadress så kan vi skicka mer detaljer om mötestid, kontaktinformation vid t.ex. avhopp pga sjukdom etc. Om ni vill hyra skidor till era barn vill vi gärna att ni lägger en kommentar om det så kan vi bestämma tid för det. Det är ingen ordinarie träning för de som är 7-16 år på tisdag utan tävlingen är vår träning denna dag.

Poängjakten är ju en träningstävling i enklare format men om barnen skulle vilja tävla mer finns det ju fler tävlingar innan vintern är slut. Nedanför anmälningsformuläret finns det lite tips om vad som är bra att tänka på som förälder inför en tävling. Våra ledare lär ut en del av detta på träningarna, men det är bra om föräldrarna också har lite koll.

Nästa deltävling av poängjakten är:
Hestra IF, Parstafett fri stil, torsdagen den 3/2

Anmälan till tisdag 25/2 är stängd. Efteranmälan i mån av plats till .

Hur fungerar det på en skidtävling?

Som förälder är det bra att kunna hjälpa sitt barn när det är dags för tävling. Självklart finns oftast ledare till hands också men det är bra med lite mer stöd inför tävlingen. Nedan kommer lite tips och regler. Att tävla är såklart helt frivilligt. Alla är lika välkomna att träna med oss oavsett om man tävlar eller inte!

Inför en tävling finns det oftast en inbjudan via anmälningssystemet. Hur man hittar tävlingar via anmälningssystemet och hur man anmäler sig finns det information om på hemsidan under Idrott/Skidor/Tävling. I inbjudan får man information om distanser, om det är klassiskt eller skate, om det är intervallstart eller masstart etc.
Några dagar innan tävling kommer det ut ett PM/Program. Där finns den senaste informationen om tävlingen .Det finns t.ex. information om tid för första start, när man kan provköra banan samt oftast lite förhållningsregler. Det är viktigt att läsa PM och låta barnen ta del av de viktigaste delarna.
1-3 dagar före tävlingen kommer det också ut en startlista där man kan se exakt vilken tid starten går för ditt barn. 
Skidorna vallar man bäst hemma innan man är på plats för att sedan kunna göra lite justeringar på fästet på plats om man åker klassisk stil.
Det är jätteviktigt att vara på plats i god tid för att ge barnet en bra upplevelse. Man ska hinna med att hämta nummerlapp, provåka banan, valla och värma upp. Man bör vara på plats minst en timme före banan stänger innan första start.
Att värma upp innan en tävling innebär att man i lugnt tempo åker skidor eller springer tills man känner sig varm. Sedan kan man t.ex. göra lite löpskolning om man springer. Avsluta med några korta snabba ruscher så pulsen går upp.

Lite regler som är bra att ha koll på:
Klassisk teknik innefattar diagonalåkningstekniker, stakningstekniker, saxningstekniker utan glidsteg, utförsåkningstekniker och riktningsändringstekniker. Man får alltså inte åka skate alls! I en kurva kan man göra en riktningsförändring genom att kliva med den inre skidan och glida med den yttre men man får inte glida på båda.
Fri stil eller fri teknik innebär att man kan använda alla tekniker som finns i längdåkning.
-Vid tävling med intervallstart så startar man individuellt med oftast 30 sekunders mellanrum till nästa åkare. Ibland kan det även vara 15 sekunder.
-Vid masstart startar alla samtidigt (som på Vasaloppet).
-När tävlingen har intervallstart gäller regeln ’Ur Spår’. Om man kommer i högre fart än den man har framför sig får man ropa ’Ur Spår’ och då ska den framför lämna plats så det är smidigt att ta sig förbi. Detta gäller både klassiskt och skate men bara vid intervallstart och INTE vid masstart, jaktstart eller stafetter.
-Vid passering får ingen tävlande hindras. Ansvaret för en korrekt passering ligger på den omkörande åkaren.
-Det är aldrig tillåtet att köra mot åkriktningen, varken på träning före eller under tävlingen.
-När man växlar i en stafett görs det i en anvisad växlingszon och den ankommande åkaren nuddar med sin hand på kroppen på den som ska köra iväg, t.ex, hand mot rygg.

Dela detta inlägget

Vill du också blir en stolt partner till Borås GIF? Kontakta oss idag!

Borås GIF Knektås • Barnhemsgatan 71 • 50648 Borås • Telefon: 0768 271010 • E-post:

Powered by Honest